1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

    Dismiss Notice

1800xt & ati tool........

Discussion in 'Graphics Cards' started by PucK, 26 Feb 2006.

  1. PucK

    Gangster

    Joined: 18 Jan 2004

    Posts: 219

    All

    If you select find max core or mem in ATI tool they keep going up and up even if theres artifacting? In the end the card locks up...

    Or is it just me..
    Ta
    Puck
     
  2. hannibal2381

    PermaBanned

    Joined: 15 Dec 2005

    Posts: 431

    there are problems with ati tool and the x1000 series cards. use "overclocker" because you can switch it between 2d & 3d modes, much simpler too.
     
  3. oweneades

    Sgarrista

    Joined: 17 Jul 2005

    Posts: 9,115

    X1800XT doesn't like being overclocked using ATI tool.

    Use X1K overclocker to overclock the card and ATI tool to alter voltages etc.
     
  4. PucK

    Gangster

    Joined: 18 Jan 2004

    Posts: 219

    ok cool ill use overclocker, so what program do you use to scan for artifacts?
     
  5. oweneades

    Sgarrista

    Joined: 17 Jul 2005

    Posts: 9,115

    ATI tool and 3dmark05 here.

    Go careful with the X1800XT, it is an arse to overclock. Don't worry if you get major artifacting on your screem, just reset the clocks in Overclocker and start again.
     
  6. PucK

    Gangster

    Joined: 18 Jan 2004

    Posts: 219

    so whats ever one getting from there 1800?
     
  7. sgoaty

    Wise Guy

    Joined: 30 Jan 2005

    Posts: 2,173

    Location: Aberdeenshire

    where do you get this overclocker tool from?
     
  8. FreeStream

    Capodecina

    Joined: 10 Apr 2004

    Posts: 13,375

    ATi Tool works, you just have to do it manually, 10mhz at a time then test. The X1x00 cards are quite difficult to overclock!

    the overclocker.exe program doesnt work on Dual Core Processors.. well it doesnt on mine..

    ATi Tool f.t.w.

    Conc
     
  9. welshtom

    PermaBanned

    Joined: 17 Aug 2004

    Posts: 3,463

    Location: Pencoed

    overclocker should work fine on dual core. Works fine on mine.

    Tom
     
  10. JonnyGLC

    Mobster

    Joined: 7 Oct 2004

    Posts: 3,125

    Location: Manchester

    ATITool is better than overclocker though :)

    Overclocker loosens the timings on the memory when you overclock it, ATITool doesn't and sustains the tighter timings, therefore giving you better performance for lower clocks :)
     
  11. oweneades

    Sgarrista

    Joined: 17 Jul 2005

    Posts: 9,115


    First I have heard of that. CCC loosens the timings but I don't think Overclocker does.

    Also ATI tool crashes for me even with a 1mhz increase.
     
  12. JonnyGLC

    Mobster

    Joined: 7 Oct 2004

    Posts: 3,125

    Location: Manchester

    Go on XtremeSystems and ask, trust me it does :)
     
  13. SpudMaster

    Mobster

    Joined: 23 Jun 2004

    Posts: 3,060

    Location: blackburn

    im using ati tool here with my x1900xtx. I just disabled Ati hotkey poller in services so im overclocking the 2d clocks when using ati tool. Works a treat for me :)