1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

a64 3200 or 3700

Discussion in 'CPUs' started by k3v, 23 May 2006.

  1. k3v

    Wise Guy

    Joined: 26 Apr 2006

    Posts: 1,200

    Location: NE Derbyshire

    I'm going to order one of the above to go in a computer using my old agp card using an asrock dual mobo using a gig of ram I already have. I'm not a huge gamer. I do a fair amount of encoding of vids.
    it seems the 3200 overclocks better than the 3700 relatively speaking. ill be overclocking using an freezer pro fan.
    which should I buy? if the 3200 clocks better to nearly a 3700 (when clocked) should I just save the money? have I got tjis totally wrong


    cheers
     
  2. Zefan

    Don

    Joined: 15 Jan 2006

    Posts: 30,262

    Location: Tosche Station

    If you're comfortable overclocking then by the 3200, but if you want even BETTER overclocks buy the 3700. More money though.
     
  3. MeatLoaf

    Capodecina

    Joined: 1 Dec 2005

    Posts: 14,201

    Location: Stoke on Trent

    For the price the 3700+ is a steal, and if youre encoding videos i think that the extra cache may help.
     
  4. hp7909

    Soldato

    Joined: 8 Jun 2003

    Posts: 5,016

    What he said really. Forget overclocking, the 1MB L2 on the 3700+ will be much more appreciated by your encoding programs/etc.
     
  5. keef

    Gangster

    Joined: 15 Feb 2006

    Posts: 444

    if your encoding then i would go for the 3700 with the extra cache, will overclock higher probably too.
    why not try an opteron instead? that has the extra cache of the 3700 at the price of the 3200, will overclock better than the pair of them probably also. :D
     
  6. k3v

    Wise Guy

    Joined: 26 Apr 2006

    Posts: 1,200

    Location: NE Derbyshire

    I hadn't thought of opterons. which one were you thinking of? you couldn't give me a rough price too cos I'm viewing on my phone sneakily while at work and I can't browse the web properly

    cheers
     
  7. Zefan

    Don

    Joined: 15 Jan 2006

    Posts: 30,262

    Location: Tosche Station

    There's no point in getting an opteron atm. Yeah sure you get the same cache as the 3700, but for MORE MONEY with a slower core speed. Go for the 3700.
     
  8. keef

    Gangster

    Joined: 15 Feb 2006

    Posts: 444

    all the socket 939 optys have 1mb level 2 cache.
    all of them are great! i would never buy a socket 939 athlon when you can get these!
    my 144 opteron was basically a 3000 athlon with 1mb of cache and it clocked straight up to 2.8 ghz, with that amount of cache you see what that was equivalent too! cheap as chips as well! :D

    my 146 runs 24/7 @ 3 ghz.. excellent chip and in my eyes the only real option available to s939, they are far higher quality than the desktop cpu because they are designed for the high stress server environment!

    best bang for buck since the mk1 golf gti! :D
     
  9. k3v

    Wise Guy

    Joined: 26 Apr 2006

    Posts: 1,200

    Location: NE Derbyshire

    how much are the 146 and 144s? I never did get ro8nd to owning a mk1 gti, I had a mk2 and I've got a vr6 highline at mo.... need to buy a diesel now though, gonna get a gti diesel if I can. gone off topic a bit, lol
     
  10. keef

    Gangster

    Joined: 15 Feb 2006

    Posts: 444

    yeah the 3700 is a bargain here at the moment, but the opteron is the better cpu, if you get one secondhand that is a good stepping like mine you will probably come out at about the same money surely?

    these opty are a great buy second hand cos of the strength of them. i wouldnt buy a second hand desktop cpu cos they crap out a lot easier than an opty.

    just chucking an idea his way, lettin him now all the options!
    as for rough price.. 140 posted for my 146! ;)
     
  11. Zefan

    Don

    Joined: 15 Jan 2006

    Posts: 30,262

    Location: Tosche Station

    THIS IS THE LAST TIME I'LL SAY THIS.

    OPTERON'S ARE OVERPRICED AT THE MOMENT. THE 3700 IS THE BEST DEAL.
     
  12. keef

    Gangster

    Joined: 15 Feb 2006

    Posts: 444

    ooh vr6.. get a gttdi golf 150! you WILL notice the extra money in your pocket! then you can get whatever cpu you want! lol :D
     
  13. dalex

    Hitman

    Joined: 14 Jan 2005

    Posts: 809

    Location: gatesheed(gods country)

    i have two pc's both on asrock dual sata II
    one has 3200 and one has 3700 both are overclocked
    3200 will take 2hrs to encode a film
    3700 will take just over an hour to encode a film
    the 3700 is the better chip by far and very cheap oem on here at the moment
    the two rigs have different graphics cards in so i couldnt compare graphically as one is agp the other is pcie
    got to be 3700 oem for the price
    dave
    :D :D :D :D
     
  14. keef

    Gangster

    Joined: 15 Feb 2006

    Posts: 444

    144 are 123 with vat here and 146 are about 150, as stated above though the 3700 here is a very good deal at the minute. still prefer opterons .. :p
     
  15. booyaka

    Capodecina

    Joined: 19 Jan 2006

    Posts: 13,316

    3700 is a steal - as you only need the OEM one as you have a good cooler.
     
  16. k3v

    Wise Guy

    Joined: 26 Apr 2006

    Posts: 1,200

    Location: NE Derbyshire

    Ill get a 150 tdi next, I like the look of the annis but cat afford 10k. ill save £80 a month when I get a diesel as I'm doing 75 miles a day in my poor vr6

    back to the processors, decisions, decisions...
    thanks for all the replies though
     
  17. keef

    Gangster

    Joined: 15 Feb 2006

    Posts: 444

    :eek: 75 miles a day :eek: i had a tdi 150 golf, superchipped as well supposedly 190 hp. trust me, you will save a lot more than 80 a month! :)
    sorry for off topic!
     
  18. AlanJ

    Hitman

    Joined: 16 Nov 2005

    Posts: 684

    Location: Torquay

    3700. Should overclock well. mines at 2.9 stock voltage 24/7. Best bang for buck, by FAR.
     
  19. k3v

    Wise Guy

    Joined: 26 Apr 2006

    Posts: 1,200

    Location: NE Derbyshire

    the first thing I'd do is chip it! did it make much difference to mpg?
    I see your opty is for sale.... for how much?
     
  20. Zefan

    Don

    Joined: 15 Jan 2006

    Posts: 30,262

    Location: Tosche Station

    If it's more than that 3700 then you'll be getting a very VERY bad deal.