1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

*** AMD "Zen" thread (inc AM4/APU discussion) ***

Discussion in 'CPUs' started by Boomstick777, 10 Apr 2015.

  1. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto

    haha i never knew late night ocuk forum posting could be so much fun... keep it up haha
     
  2. awaybreaktoday

    Perma Banned

    Joined: 15 May 2006

    Posts: 4,107

    Location: London

    does he gold plate PC's then?
     
  3. MDPlatts

    Man of Honour

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 4,422

    Location: 2nd City - Manchester.

  4. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto

    well i once sent him my pc for a brazilian but it came back waxed :)
     
  5. awaybreaktoday

    Perma Banned

    Joined: 15 May 2006

    Posts: 4,107

    Location: London

  6. Panos

    Perma Banned

    Joined: 22 Nov 2009

    Posts: 13,200

    Location: Under the hot sun.

    mouahahahah
     
  7. opethdisciple

    Capodecina

    Joined: 18 May 2010

    Posts: 20,716

    Location: London

    Even tho it's ugly the Noctua D15 would be my choice of cooler. But the product does not list AM4 compatibility.
     
  8. drunkenmaster

    Caporegime

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 33,187

    Some food for thought which I posted in the memory thread.

    First off we had some rumours about weak IMC due to supposedly low speed. This was followed by a rumour that actually Zen had insane efficiency way above Intel and as such lower speeds actually had same performance as higher on Intel.

    http://ranker.sisoftware.net/show_r...e4dceadceddae3c5b78aba9cf99ca191b7c4f9c9&l=en

    This is a Zen getting 33.99GB/s out of 2133Mhz memory, which has a theoretical maximum bandwidth of 34.128GB/s... meaning, epic efficiency.

    For comparison you have

    http://ranker.sisoftware.net/show_r...e4dcefdae3d5e7c1b38ebe98fd98a595b3c0fdcd&l=en

    Broadwell-e with 3200Mhz memory achieving 74.97GB/s with max theoretical of 102.4GB/s, so around 75% efficiency.

    http://ranker.sisoftware.net/show_r...e4d3ebd3ead3e6c0b28fbf99fc99a494b2c1fccc&l=en

    Skylake with similar (lower latency though) memory achieving 26.52GB/s at 2133Mhz, with obviously max theoretical of 34.128GB/s. A little over 75% efficiency. Another way to look at the results, if true, is that Zen has 28% higher bandwidth at the same memory speed.

    If that scales at the same rate then 2666Mhz on Zen would give the same bandwidth that Skylake(and thus Kaby) would at 3400Mhz.

    Along with those rumours was a mention that Zen was currently locked at 1t, we also have Asus managing to get higher memory speed. I wonder if Asus unlocked some settings that aren't supposed to be unlocked yet and in doing so managed to lower timings to up memory speeds, but sacrificing efficiency.

    Basically I'm just trying to say, heads up, new platform, don't assume 2666Mhz is even bad, OR that 3200Mhz(at potentially much lower timings) is automatically better than 2666Mhz.

    http://www.corsair.com/en-eu/blog/2014/september/ddr3_vs_ddr4_synthetic

    Posted this before, but another thing to bear in mind, Haswell tanked in bandwidth efficiency after 2400mhz. We absolutely do not know that super fast memory speeds will bring ANY better performance yet. I mean Sisoft doesn't usually get faked afaik, and the result fits with some rumour 1-2 weeks back, it would also explain most issues of getting higher memory speeds.

    I would say, don't jump on a £250 board because someone is telling you 3200Mhz needs a £250 board, because we don't even know if 3200Mhz is faster, besides the fact that I fully expect lots of cheaper boards to be updated and tweaked to achieve ballpark similar clock speeds at some point anyway.
     
  9. harney

    Wise Guy

    Joined: 8 Jul 2013

    Posts: 2,031

    Location: Middle age travellers site

  10. nashathedog

    Sgarrista

    Joined: 12 Sep 2013

    Posts: 8,879

    Location: Knowhere

    I imagine thats a best case that will require a custom water cooled set up, There may be a small percentage that can do it on an aio, But for now we don't have a clue how consistent they are.
     
    Last edited: 25 Feb 2017
  11. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto


    drunken i do love reading your posts and i do learn a lot from them but your profile name is so misleading... i am actually very drunk...you have just written all that whilst i am dreaming of kebabs and dribbling down my face..

    I do not believe you are the real drunken master :)
     
  12. shankly1985

    Capodecina

    Joined: 25 Nov 2011

    Posts: 19,663

    Location: The KOP

    Dont think AMD is releasing a "Single" Core CPU :p
     
  13. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto

    Please tell me you are joking ? i listen to a man that tells me every day that pc games only use single core :)
     
  14. eyetrip

    Sgarrista

    Joined: 8 Nov 2006

    Posts: 9,116

    Think I may jump in with a 1700 non x.

    I have next weekend off and if don't do it then, might not find time for ages.

    May just pull out all watercooling and go back to air as well.

    Probably just a middle of the road x370 board.

    Maybe. Might just rather get out with my camera next weekend...
     
  15. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto

    I think you may find stock tight for turning up next weekend dude.

    just seen your power supply what the hell are you running in your machine ? ha
     
  16. CAT-THE-FIFTH

    Capodecina

    Joined: 9 Nov 2009

    Posts: 20,868

    Location: Planet Earth

    Good spot DM!!
     
  17. harney

    Wise Guy

    Joined: 8 Jul 2013

    Posts: 2,031

    Location: Middle age travellers site

    "meaning, epic efficiency."

    Choo Choo
     
  18. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto

    thanks bro back on the AMD train feeling all warm and fuzzy lol
     
  19. Panos

    Perma Banned

    Joined: 22 Nov 2009

    Posts: 13,200

    Location: Under the hot sun.

    Probably in the past owned a 295X2.... Saying that because I have a SF 1000W Platinum for exactly the same reason....
     
  20. labbby

    Wise Guy

    Joined: 15 Feb 2017

    Posts: 1,154

    Location: the ghetto


    you think that is bad i ran 2x 7990's it cost me a fortune lol, they were under water but my god the power the 4 gpus took was crazy, the 295x2 had a lower draw and a hell of a lot more power :)