1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cyberpunk 2077 fault and fixes (no spoilers)

Discussion in 'PC Games' started by P.B, 27 Dec 2020.

  1. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Trying to look through the main thread and getting to many spoilers on guns sorry ect.

    So idea is to start a dedicated thread not to the game but its problems and work around.

    I played on midnight of release and a couple bight later on the 1.01 patch, for about 6 hours.

    Then work picked up and wasn't able to play till I broke up, now on the latest 1.05 and 1.06 patch its stuggles running longer then 5 minutes and is completely unplayable.

    So far I have tried

    Nvidia drivers (latest)
    Verify via steam (doesn't find a fault)
    Closed ever back ground app
    Reinstalled the game
    Updated Windows
    I delete the config file everything i load up
    Run all low settings
    Windowed or full screen
    Vsync on or off
    Dlss on or off
    rtx on or off

    I'm running out of ideas and everywhere on the web says the same things that I've tried.

    My specs are
    5800x
    Aurous x570 master
    32gb 4400mhz ram
    3090 fe
    1300w psu
    Lg 65c9
    Avc-x4700h

    Has any one got any ideas as its done nothing but give me a head trying all day to get it to run.
     
  2. TheSwede

    Mobster

    Joined: 27 May 2007

    Posts: 2,818

    Location: Front of the PC

    Have you tried to start the game directly by clicking on the .EXE file in where ever you have your steam games located, instead of the Steam Play button ?
     
  3. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Yeah I had tried still got a crash
     
  4. TheSwede

    Mobster

    Joined: 27 May 2007

    Posts: 2,818

    Location: Front of the PC

    Have you overclocked anything in your rig ?? If so, try stock settings. If you on stock, then, for now, I'm out of suggestions. :(
     
  5. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Yeah gpu was oced but turned of after burner as thought that was the cause
     
  6. tres

    Soldato

    Joined: 16 Oct 2007

    Posts: 7,182

    Location: UK

    Any other overlays like GOG Galaxy, Steam etc?
     
  7. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Steam is running as it opens as it loads the game ?
     
  8. Rroff

    Man of Honour

    Joined: 13 Oct 2006

    Posts: 76,153

    Steam has an overlay which you can disable.

    Might just be the game though - I can play for roughly 2 hours before it goes from a pretty solid 60 FPS to an unplayable laggy 45 FPS - other people seem to get it all the time.
     
  9. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    How do you do that ? Tbh performance isn't an issue plays really well when it isn't crashing. Just so frustrating that I worked brilliantly before the update
     
  10. Digital X

    Sgarrista

    Joined: 25 May 2013

    Posts: 9,548

    Location: Kent.

    Open Steam > top left > Click Settings > In Game Option > Untick "Enable the Steam Overlay while in game"
     
  11. Torquar

    Hitman

    Joined: 24 Jan 2006

    Posts: 635

    Disable the Nvidia Experience overlay too. I was getting crashes with both that and Afterburner enabled that stopped when I disabled it.
     
  12. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Ahhhh didn't think of that one do I just close experience down or does it still run ?
     
  13. DeanT77

    Wise Guy

    Joined: 2 Oct 2011

    Posts: 1,200

    Location: Wodensbyri

    I used to have a LOT of crashes back when I was using Geforce Experience software and I haven't installed it since.

    This was a good few years ago mind but it would be one of the first apps/processes to kill off to rule it out as an issue.
     
  14. StrongSad

    Mobster

    Joined: 27 Oct 2011

    Posts: 2,952

    Steam overlay defo has issues with CP2077. I have only ever had Crashes when I have used Steam chat (literally will crash within the first sentence being typed) and I have 130hrs.
    I would follow the advice and turn off the overlay.

    Good luck.
     
  15. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Tried the steam and geforce disable crashed in less then 3 minutes so decided to roll back my nvidia drivers from .89 back to .79 played for 3 hours no crash thank god.

    I hope this can be helpful for some one else as everything says makes sure drivers are up to date when that caused nothing but hard crashes for me.
     
  16. Destination

    Capodecina

    Joined: 31 May 2009

    Posts: 20,606

    What speed is that memory set to? 4400 seems remarkably fast.
     
  17. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Think is 1 to1 with IF at 1900 so should be 3800, with cl 14 timings I think been a while since I did them. No other program has had a problem seems game related other wise would BSOD. Since I've rolled back the drivers and done the above it isn't crashing
     
  18. FlyingScotsman

    Wise Guy

    Joined: 29 Nov 2008

    Posts: 1,241

    Location: Scotland

    I had started this last night, played for over an hour seemed ok then have had 3 crashes in the next hour.
    Tried G-force experience uninstalled and also afterburner not running still crashing, will roll back drivers and let you know how it goes.
     
  19. P.B

    Wise Guy

    Joined: 2 Apr 2015

    Posts: 2,139

    Hopefully may work for you mate its so frustrating.
     
  20. ianh

    Soldato

    Joined: 12 Jul 2007

    Posts: 5,869

    Location: Saudi and occasionally Stoke.

    I'm on a laptop with a 7700HQ (no OC) and a GTX1070 Mobile and after 150hrs I haven't had a single CTD yet.

    I've run 140hrs at 4k Low (only LOD is High) for 30fps and 10 hrs of 1080p Ultra (no DoF or Motion blur) for 60fps with my laptop running 85-95'c CPU and 65-70'c GPU (new Kryonaut paste applied to both a month ago) for between 8-12hrs a day over 17 days so far (in Saudi off work with a busted knee) so I've definitely "stress-tested" my setup and can't make it CTD, even ramping up the 4k settings just makes it run extremely slow rather than CTD.

    After watching a Jayz2cents video I wonder if people suffering lots of CTD's have changed any hardware in the past (i.e. changed GPU etc) before playing the game i.e. old hidden drivers/software causing issues? I know it won't be everyone but there's a really odd difference between PC gamers having nothing but CTD's and others like myself having zero CTD's that can't just be "the game is broken".