1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

DOOM Loading Times

Discussion in 'PC Games' started by Willir, 11 May 2017.

  1. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    Has anybody else had problems with DOOM on Steam? For some reason the game takes a long time to load up to the main menu and even when booting into single player or multiplayer.

    When trying multiplayer before the screen went black and then the loading screen appeared and the sound was jittering and lagging, the loading percentage was going really slow after waiting almost 5 mins for it to load, so I ended up ending the process in task manager.

    Any ideas? Specs in sig.
     
  2. Glanza

    Capodecina

    Joined: 13 Mar 2007

    Posts: 10,438

    Location: South Yorkshire

    Check integrity of the game via Steam see if it re-downloads any files, have you got the same issue with other games?

    Never had any issues with loads times, DOOM is probably the smoothest new game I've played in years compared to other AAA titles.
     
  3. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    Currently checking the integrity now to see if that makes a difference, all other games work perfectly as expected.

    When the game finally boots its really smooth also for me, just the load times are awful.

    Could it be because the game is that big its just taking time to load and compile?
     
  4. VincentHanna

    Capodecina

    Joined: 30 Jul 2013

    Posts: 22,036

    No, it loads almost instantly on mine
     
  5. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    Update. After checking the integrity via Steam it still took around 2-4mins to boot to menu, after launching from the desktop icon nothing happened for about 60secs but it was running in my processes, then it went black for almost another 60secs then went to the loading screen which took a while also.
     
  6. Razor Time

    Mobster

    Joined: 1 Apr 2010

    Posts: 2,911

    Doesn't sound correct. I would reinstall the game.
     
  7. HazardO

    Underboss

    Joined: 16 Jun 2009

    Posts: 7,601

    Location: Cambridge

    I remember the days when I could boot my P75 into DOS from a standstill and be playing doom in about 10 secs. PCs are so much quicker nowdays lol
     
  8. Rroff

    Man of Honour

    Joined: 13 Oct 2006

    Posts: 71,516

    There is a bug with Doom - in beta the first few attempts to load it often failed and would be very slow, but would get progressively further each time until you were loading in properly (and quickly) and even on release some people seem to be affected by a variant of the bug - it should clear up within 10 start ups of the game - assuming that is the problem.

    https://steamcommunity.com/app/379720/discussions/0/357286119104048151/
     
  9. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    I will continue to test loading it up and post progress if the boot times become faster, just don't fancy reinstalling the game, its huge haha
     
  10. PinkFloyd

    Capodecina

    Joined: 21 Sep 2005

    Posts: 14,194

    Location: Bradley Stoke, Bristol

    Mine's pretty slow to launch and load levels on despite being installed on an SSD. Can remember when I first saw it on a friend's setup it was the same. Always assumed that's just how this game was...
     
  11. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    I've been reading online about the issue all afternoon on the Steam forums and a lot of people have had the same exact problem, even players who have way better specs than myself.
     
  12. Ste

    Mobster

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 2,776

    Mines also really slow to load
     
  13. james.miller

    Capodecina

    Joined: 17 Aug 2003

    Posts: 19,002

    Location: Woburn Sand Dunes

    Mine was slow to load the game. Level loading was ok though. This was recently, only just got round to playing it a few weeks ago. Also installed on an SSD here
     
  14. Tute

    Capodecina

    Joined: 24 Jul 2004

    Posts: 22,298

    Location: Devon, UK

    You are loading it from an SSD right? I tried playing it when my SSD was away on RMA on a normal 7,200RPM drive and the load times were abysmally slow.
     
  15. arc@css

    Caporegime

    Joined: 8 Nov 2008

    Posts: 27,492

    I didn't have any problems with load times. SSD and Nvidia GPU here.
     
  16. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    Not got an SSD atm, looking on grabbing one soon. Out of all the games I have, DOOM seems to only give me this problem, so it cant be the HDD. Suppose an SSD would be the fix to speed up the load times, but surely a standard HDD would be fast enough to boot a game to the menu.
     
  17. KNiVES

    Capodecina

    Joined: 4 Jan 2005

    Posts: 14,841

    It has to be on your end, Doom loads from SSD for me in about 4-5 seconds. It's an incredibly quick loading game.
     
  18. pooley

    Mobster

    Joined: 11 Jun 2010

    Posts: 3,413

    Location: In the dwelling

    i have this on a hdd also and it slow as hell load up to the main menu lol
     
  19. Rroff

    Man of Honour

    Joined: 13 Oct 2006

    Posts: 71,516

    Its a known issue - mine was incredibly slow for the first few times and now loads in seconds - while other people have very different results. I don't think its down to anyone's setup specifically.
     
  20. Willir

    Hitman

    Joined: 28 Jul 2014

    Posts: 693

    Location: Liverpool

    Sounds to me then that its a compile issue, the more you compile and boot the game the faster it will run after a few times. Gonna do some testing today and try get my head around it.