1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

E6300 Overclocking.

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by Core2Duo, 2 Aug 2006.

  1. Core2Duo

    PermaBanned

    Joined: 30 Jul 2006

    Posts: 8

    Thought I would join up here and share my overclocking success with the OEM E6300 on air.

    PLEASE NOTE, CPUZ SEEMS TO SAY THE MULTI WAS X6, WHEN INFACT IT WAS X7.

    Its sort of like a Blog I did throught the day.

    Been overclocking this chip all day long, its an outstanding performer.

    Using the following components -

    Intel Core 2 DUO E6300 "LGA775 Conroe" 1.86GHz (1066FSB) - OEM

    Gigabyte GA_965P_DS3 (Socket 775) PCI-Express DDR2 Motherboard

    Scythe Ninja Plus Heatpipe CPU Cooler (Socket 478, 754, 939, 940, LGA755)

    G.Skill 2GB DDR2 LA PC2-5400 (2x1GB) CAS4 Dual Channel Kit

    Despite being held back by my slow RAM, I have so far managed to get the following, with a few voltage adjustments, with better RAM however, I could take it to 3Ghz easy.

    First Attempts - @ 2.6Ghz (speedstep is there hence CPU-Z showing 2.2Ghz)
    [​IMG]

    After more tweaking - @ 2.66Ghz

    [​IMG]

    The CPU is cooled by a scythe ninja and at 2.66Ghz doesnt exceed 52c under load. This is with a small voltage increase.

    Im looking to break 20s with this RAM, and then Ill get some HZ, and take it nearer 16s.
     
  2. Core2Duo

    PermaBanned

    Joined: 30 Jul 2006

    Posts: 8

    Getting faster, managed 2.8Ghz now (400x7)
    CPU-Z says 2.4Ghz, but thats due to speedstep.

    Memory is starting to hit its boundaries I think now, going to try and squeeze the last drop out of it.

    [​IMG]

    Again.... Gotta Love it!

    [​IMG]

    Ive done it, broken 20s on SuperPI, with crap RAM. On air cooling too.

    [​IMG]

    w00t

    This E6300 wont stop going -

    [​IMG]

    The best I managed to get out of her was a 17s SuperPI, which I forgot to screeny, but my PI has a record of it so see here -

    [​IMG]

    This was at 3.40Ghz, a very impressive speed for an E6300 on Air, volts were only raised a tiny bit too. Temperatures when at 3.40Ghz were 46c idle, and didnt exceed 52c under load.

    I have got it now at stock volts at 3.22Ghz. Im damn impressed, and for some cheap GSkill 5300 LA Ram to be running at 460Mhz, its good too. Temps are 40c idle, 47c under load.

    The motherboard is excellent build quality, and has plenty of features.
     
    Last edited: 2 Aug 2006
  3. Core2Duo

    PermaBanned

    Joined: 30 Jul 2006

    Posts: 8

    ------------------FINAL-------------------------

    ALL STOCK VOLTS (EXCEPT RAM)

    Here we go, final benchmarks of the E6300 until I get better RAM, and the more extensive high score -

    that SuperPI was run at 3.4Ghz see the below validation. (shown as less due to speedstepping)

    http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=108466

    [​IMG]

    -------------------------------------------------

    Thanks,
     
    Last edited: 2 Aug 2006
  4. OC_A64

    Hitman

    Joined: 3 May 2006

    Posts: 614

    Location: Leeds

    Is there no way you can whack the ram on a divider and tighten the timings up a little? Maybe drop cas to 4/5 and try to tighten up the others a little?
     
  5. Core2Duo

    PermaBanned

    Joined: 30 Jul 2006

    Posts: 8

    Ive tried loosening the timings and nothing...

    No Dividers for the RAM on this board sadly. :(
     
  6. PieL

    Associate

    Joined: 12 Jan 2006

    Posts: 37

    Location: Salford

    The reason CPU-z shows the multiplier as 6 is because thats what speedstep changes it to.

    Try turning off the speedstep function in your BIOS and when idle the multiplier stays at 7 instead of droping to 6.
     
  7. kdd

    Mobster

    Joined: 29 Oct 2005

    Posts: 3,660

    Location: Kent

    3d mark scores? 2k1 would be nice. Those chips are a bargain btw!
     
  8. img

    Hitman

    Joined: 23 Mar 2005

    Posts: 632

    these chips are a bargin, really tempted to stick hand in pocket and use holiday money but afriad GF will chop hand off if finds out
     
  9. gam3r

    Mobster

    Joined: 20 Jun 2005

    Posts: 3,789

    Location: London..

    what are ya temps?
     
  10. Duke

    Man of Honour

    Joined: 29 Jun 2003

    Posts: 33,736

    Location: Wiltshire

    Umm he is perm banned so you won't get a reply :confused:

    Interesting results anyway
     
  11. maddness

    Soldato

    Joined: 13 Dec 2003

    Posts: 6,125

    Location: Intel HQ

    that was a nice few minutes.

    impressive nevertheless.
     
  12. The Asgard

    Soldato

    Joined: 27 Jan 2003

    Posts: 5,711

    Location: Chesterfield, UK

    Why did he/she get banned ?

    Nice results :)
     
  13. TaKeN

    Capodecina

    Joined: 18 Aug 2005

    Posts: 13,155

    Location: Shropshire

  14. The Asgard

    Soldato

    Joined: 27 Jan 2003

    Posts: 5,711

    Location: Chesterfield, UK

    Still at a loss.

    Amazing processors and in all the years I have been playing with them which is alot I have never seen one so good for the money. Worth double the money IMO
     
  15. maddness

    Soldato

    Joined: 13 Dec 2003

    Posts: 6,125

    Location: Intel HQ

    would be for another reason not that.

    maybe a re-register or something like that