1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

geil hates my dfi

Discussion in 'Memory' started by ArchAnGeL, 3 Feb 2006.

  1. ArchAnGeL

    Wise Guy

    Joined: 4 Apr 2003

    Posts: 1,793

    Location: Manchester

    I just upgradeed to a x1900xt and dfi nf4 ultra-d from a x800xt-pe and k8n neo2 plat nf3.

    I have had my memory for a while. It is 2x512 geil ultra platinum pc4200 3, 4, 4, 8 and has done 263 at those timings in the last system and a p4 with a ic7-g.

    the dfi will run it at no porblem at 200 but crashes anywhere above 230.

    I have tried vdimm up to 3.2. timings manually i.e enable, 3, 4, 8, 4 (i think that is the order) with all others on auto. I have also tried on auto all but the spd sets the ram to cas 2.5.

    the board is fine if I use a divider at 260 fsb so why doesn my memory freak out?

    I am new to dfi boards and the bios obviously has a lot of options, particularly for memory timings so please suggest anything that you think I may be missing.

    ta.
     
  2. Amps

    Mobster

    Joined: 23 Mar 2003

    Posts: 2,652

    Location: Scotland

    the TRC in your timeings seems quite low compared to the other timeings

    try 3 4 4 13 with trfc set to 15.

    Do you have all 4 power connectors plugged in ?
     
  3. smids

    Soldato

    Joined: 18 Dec 2004

    Posts: 6,660

    Location: London/Kent

    It doesn't hate it, but it requires tweaking. That is the bain and the great feature of these boards. Memory is fully customisable.
     
  4. Dirk

    Wise Guy

    Joined: 20 Dec 2005

    Posts: 1,930

    Are you using the shipping BIOS or have you tried updating it? Lots of people have had trouble with RAM compatability with the shipping BIOS on these boards and found an update solved the problem. (Me for one!)

    If you visit the 'official' DFI forum @ www.dfi-street.com you'll find lots of custom tweaked BIOS available from the experienced users of that forum. There is a BIOS boot cd image available there with a built in flash program and a range of different BIOS to try. Otherwise an official DFI BIOS update can be found @ www.dfi.com

    Hopefully this will all be of some use to you. Good luck. ;)
     
  5. ArchAnGeL

    Wise Guy

    Joined: 4 Apr 2003

    Posts: 1,793

    Location: Manchester

    latest bios from dfi site.
    i will try the timings when i get home.

    thanks. i will post results
     
  6. ArchAnGeL

    Wise Guy

    Joined: 4 Apr 2003

    Posts: 1,793

    Location: Manchester

    all 4 power connections in but using a 20 pin in the 24 pin
     
  7. Adama

    Associate

    Joined: 13 Jul 2005

    Posts: 54

    Location: London, UK.

    How did you go with the new bios? I have the same problem with my Geil value. I'm running at 240x10 on a 9/10 divider.
     
  8. ArchAnGeL

    Wise Guy

    Joined: 4 Apr 2003

    Posts: 1,793

    Location: Manchester

    no joy I'm afraid.

    I found out my memory is on hynix d43 chips which have issues with the dfi's and nforce4 in general.

    hope you have better luck