1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Getting Film Onto A Computer...

Discussion in 'Photography & Video' started by demon8991, 19 Feb 2006.

  1. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    Ok my mate has a Sony R model DCR-TRV9E and we took loads of videos of a ski trip we have just been on and we want to put all the videos and pictures onto a DVD how do you get the videos onto a computer considering the camcorder uses mini tapes instead of memory cards.

    Thanks guys im a noob when it comes to video technology.
     
  2. celliott

    Mobster

    Joined: 21 Jun 2004

    Posts: 2,772

    Location: Berkshire

    The only method of doing this would be to hook up your camcorder to your vivo card or tv card as you can then record the video. I just run our camcorder into the vcr, then the vcr into the pc since ours uses the little tapes.
     
  3. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    What cable do i need?

    The camcorder has a DV out.
     
  4. [OZ]

    Wise Guy

    Joined: 26 Nov 2003

    Posts: 1,123

    Location: SCOTLAND

    Just use a firewire cable from your dv out to your pc's firewire slot
     
  5. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    Is there a USB cable i can buy that goes from DV out to PC?
     
    Last edited: 19 Feb 2006
  6. [OZ]

    Wise Guy

    Joined: 26 Nov 2003

    Posts: 1,123

    Location: SCOTLAND

    Use a firewire cable as I have already said. USB will be far far too slow if it will even work.
     
  7. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    Ok then have you got a link as to where i could get one of these cables?
     
  8. [OZ]

    Wise Guy

    Joined: 26 Nov 2003

    Posts: 1,123

    Location: SCOTLAND

    Have I got a link as to where you will be able to buy a firewire cable? Any PC shop for a fiver or heres the card and cable.HERE
     
  9. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    Link doesnt work...
     
  10. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    Ok i only need the cable got firewire in my laptop.

    Also will i need special software and drivers to do this?
     
  11. [OZ]

    Wise Guy

    Joined: 26 Nov 2003

    Posts: 1,123

    Location: SCOTLAND

    The link does work and no.
     
  12. rickyt

    Hitman

    Joined: 26 Sep 2005

    Posts: 617

    Yes , for best results , you'll need a firewire card and cable ,if you have a PC ,or just the cable if your using your lappy.I bought my firewire card from *bay , not expensive and does the job well .For software I mainly use Pinicle 9 , this is excellent software that will allow you to capture as well as edit with really good results , then write directly to a DVD.I have never had any problems with version 9 , some have with later versions.
     
  13. demon8991

    Mobster

    Joined: 7 Jan 2003

    Posts: 4,414

    Location: Gold Coast, Australia

    Brilliant thanks for that mate great help.
     
  14. tom_e

    Man of Honour

    Joined: 26 Dec 2003

    Posts: 27,586

    Location: Shropshire

    The link only works for you because no one else has your cookies ;)