1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

HELP: xp install problem

Discussion in 'Windows & Other Software' started by Govnar, 25 Feb 2006.

  1. Govnar

    Associate

    Joined: 21 Mar 2005

    Posts: 62

    Hi all

    my m8 is having problems installing xp on his new pc
    he puts the windows disk in, it starts to load untill set Partition / format c etc, all is fine until till reboot then the pc asks to set partition again???? (just loops on restart prompt????) if he skips set partition he gets error loading operating system ????

    ive tryed boot from cd rom, jumper setting etc,

    any help welcome

    mobo: Winfast 6150k8ma
    AMD: 3200 64bit
    WD: 200gb
    OC RAM: 512mb
    400w antec PSU
     
  2. Govnar

    Associate

    Joined: 21 Mar 2005

    Posts: 62

    bump!
     
  3. Whitewater

    Mobster

    Joined: 20 Feb 2004

    Posts: 3,646

    Location: Blyth, Northumberland

    How are the boot options set in the BIOS (should be boot from CD then hard drive or something similar)? It might be booting from CD every time. Try taking the CD out when it asks you to restart the PC, it should start setup from the hard drive and ask for the CD to be put back in (if your BIOS boot options are set correctly).
     
  4. Govnar

    Associate

    Joined: 21 Mar 2005

    Posts: 62

    i tryed that m8 still no luck :(
     
  5. Simmy

    Wise Guy

    Joined: 26 Dec 2003

    Posts: 2,234

    Location: Bristol

    Have you tried a full format rather than a quick format?

    Are there any scratches on the install cd?

    Goto the hard disk manufacturers website and download a utility to check the hard disk is functioning properly.

    Do you get any specific error messages?

    I'm assuming he doesn't need specific SATA drivers if the install files are copying to the hard disk?
     
  6. Govnar

    Associate

    Joined: 21 Mar 2005

    Posts: 62

    cherrs for the replys

    ive tryed quick format & full format & tested the hdd in my icy box witch was fine

    the only error message i get is "error loading operating system"

    any more adivice would be appreciated :)
     
  7. Govnar

    Associate

    Joined: 21 Mar 2005

    Posts: 62

    bump!
     
  8. dunc

    Mobster

    Joined: 23 Oct 2003

    Posts: 2,755

    Location: Selma, Alabama

    Use FDisk to remove all partitions (including ones hidden to the windows partition tool) and create a new partition.

    I have seen a similar (maybe) issue where it was impossible to install XP because there was a hidden partition that prevented changes to the visible partitions. I had a computer that had ME on it. I tried to install XP on it and it would bomb out after partitoning etc and revert back to ME even tough I had deleted and re-created the partitions with the XP install process.

    May not be the problem, but worth a try.

    Dunc