1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

networking with no router only hubs

Discussion in 'Networks & Internet Connectivity' started by dtokez, 11 Mar 2010.

  1. dtokez

    Wise Guy

    Joined: 10 Jan 2009

    Posts: 1,613

    hi all, ive been trying to get a small network set up for file sharing for a while (not connected to the internet) and have had alot of problems, especially with the vista and windows 7 machines.

    I was using standard netgear hubs and tryed a few, all with the same problems. as an experiment, i plugged in an old belkin router, and they seemed to work!

    im wondering why i couldnt get it running properly with just hubs, is it the fact the the hub isnt intellegent and the computers on the network needed to have ip's assigned by the router?

    cheers!
     
  2. anything I don't mind

    PermaBanned

    Joined: 28 Dec 2009

    Posts: 13,054

    Location: london

  3. J.B

    Soldato

    Joined: 16 Aug 2006

    Posts: 5,922

    I assume you mean a switch and not a hub, doesnt really change anything though.

    Basically the easiest way to do it would be assign each machine a static IP.

    If you dont they will be assigned an auto private IP whihc will start with 169
     
  4. dtokez

    Wise Guy

    Joined: 10 Jan 2009

    Posts: 1,613

    im pretty sure i did try that on the machines some time ago.

    could there be any other reasons for it not working with just switches?
     
  5. J.B

    Soldato

    Joined: 16 Aug 2006

    Posts: 5,922

    Possibly a firewall issue.

    Connect them all up and see if you can ping another machine