1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

New Custom PC powers on but now doesnt boot to the bios

Discussion in 'Motherboards' started by stanzig, 11 Jun 2020.

  1. stanzig

    Associate

    Joined: 11 Jun 2020

    Posts: 5

    Hi All,

    So this is my first build which worked fine for a day but then i decided to open the case back up to cable manage it.
    Stupidly one of the CPU connectors wasnt plugged in all the way but it still booted fine and i didnt notice any issues.
    When i went to turn the PC on the next day the PC powered up so the fans started working and all the rgb came on but the computer wouldn't boot not even to the bios. I noticed a red LED next to where it said 'CPU' on the motherboard.
    I took the whole thing apart and checked if there were any obvious faults. The CPU was fine with no pins damaged and the heat sync was also on correctly. Only thing i noticed was the previously mentioned cpu connector so i made sure that was all the way in.(note the motherboard has an 8 pin and a 4 pin input. My powersupply has 4x4 pins, It was half of the 8 pin that was loose.
    When i went to power it up it still didnt boot to bios
    Tried resetting CMOS but this didnt resolve the issue.

    I basically need help in figuring out what the issue is with?
    The motherboard
    The CPU
    The PSU

    what do you guys think? any help will be appreciated

    Specs are below

    CPU: Ryzen 9 3900X
    Motherboard: Aorua X570 Ultra
    PSU: TT TPowerGrnd850W RGB 80+ Gold
    Ram: Cosair Vengeance RGB PRO 2x16GB DDR4 3600MHz
     
    Last edited: 11 Jun 2020
  2. Mcnumpty2323

    Mobster

    Joined: 21 Dec 2019

    Posts: 3,538

    try removing bios battery for minimum of 10 minutes
    brought my board back from the dead
     
  3. stanzig

    Associate

    Joined: 11 Jun 2020

    Posts: 5

    Tried that unfortunately still nothing, so today i replaced both the cpu and motherboard and i still get the same issue! ive got a new PSU coming tomorrow so im hoping thats whats giving me these issues. If its not im out of ideas
     
  4. alex h

    Mobster

    Joined: 13 Jun 2009

    Posts: 4,399

    I'd reckon psu but have you tried just one stick of ram to see if that works
     
  5. stanzig

    Associate

    Joined: 11 Jun 2020

    Posts: 5

    Yes I tried that today but unfortunately nothing changed! I'll let you know how it goes tomorrow I'm having computer withdrawals at the moment. No idea how people can only use playstation
     
  6. stanzig

    Associate

    Joined: 11 Jun 2020

    Posts: 5

    Swapped the PSU and it worked!
    Thanks all
     
  7. Mcnumpty2323

    Mobster

    Joined: 21 Dec 2019

    Posts: 3,538

    glad youre sorted now