1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

    Dismiss Notice

OMFG STOP PRESS – X1800XT PERFORMANCE EDITION AVAILABLE

Discussion in 'Graphics Cards' started by jrodga2k5, 3 Feb 2006.

  1. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: 28 Oct 2005

    Posts: 8,815

    Location: Scotland

    "STOP PRESS – X1800XT PERFORMANCE EDITION AVAILABLE
    Feb 3rd, 2006-Sapphire just announced a Performance Edition of the top of the range RADEON X1800XT - a preoverclocked version which will deliver stunning performance with its 512MB DDR3 and raised clock speeds of 700MHz core and 800Mhz memory (=1600MHz data rate!) "

    This is taken from Sapphire's own website and announced oh say today ;) so maybe the bios change is okay after all guys!

    Strange they are releasing these cards after all the x1900xtx is now out! Must be trying to get rid of stock with the new bios attached :S

    http://www.sapphiretech.com/en/media/pressview.php?pid=29
     
  2. lemonkettaz

    Capodecina

    Joined: 28 Nov 2005

    Posts: 12,139

    xt will goto pe speeds
     
  3. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: 28 Oct 2005

    Posts: 8,815

    Location: Scotland

    yes i know im currently trying to get a link to the bios but no one has linked one for me yet? anyone?

    Also i thought this news was fairly surprising
     
  4. lemonkettaz

    Capodecina

    Joined: 28 Nov 2005

    Posts: 12,139

    me too :p
     
  5. LoadsaMoney

    Caporegime

    Joined: 8 Jul 2003

    Posts: 29,806

    Location: In a house

    Very odd x1800's are no longer in production. :confused:

    There was talk a while ago of a PE, but it was canned, Gibbo got a load of the Asus one in, but they all had to go back as they were all dying.
     
  6. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: 28 Oct 2005

    Posts: 8,815

    Location: Scotland

    yeha and its not even april 1st so not a made up news segment ;) haha!

    I guess they have some stockpiles to get rid of!

    Oh yeha I found the bios off some german site ;) but would like to get it off an english one haha!
     
  7. lordedmond

    Wise Guy

    Joined: 14 Jun 2004

    Posts: 1,573

    Location: Tilchestune

    bet they have slaped a x1800xt chip on a x1900 pcb to take advantage of the extra mosfet power regulator

    I think this was mentioned in a thread regarding oc a x1800xt that you would shorten its life ;) if it did not have better power regulation
     
  8. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: 28 Oct 2005

    Posts: 8,815

    Location: Scotland

    yeah u need 6 mosfets thats what im checking right now
     
  9. LoadsaMoney

    Caporegime

    Joined: 8 Jul 2003

    Posts: 29,806

    Location: In a house

    Id wait for some word from Gibbo on this, i find it very bizzare as they have already ceased production as said, so they can't make new ones.
     
  10. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: 28 Oct 2005

    Posts: 8,815

    Location: Scotland

    as I said loadsa I doubt they would put a stop press info on their website and not be telling the truth here! Im sure Gibbo will update us asap
     
  11. D.P.

    Caporegime

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 31,339

    Its probably a way of moving old stock.
     
  12. jrodga2k5

    Sgarrista

    Joined: 28 Oct 2005

    Posts: 8,815

    Location: Scotland

    yeha i have 6 mosfets, away to pick my mate up so I will try the bios when I get home and report back ;)
     
  13. hannibal2381

    PermaBanned

    Joined: 15 Dec 2005

    Posts: 431

  14. LoadsaMoney

    Caporegime

    Joined: 8 Jul 2003

    Posts: 29,806

    Location: In a house

    Hopefully. :cool:
     
  15. The Asgard

    Soldato

    Joined: 27 Jan 2003

    Posts: 5,648

    Location: Chesterfield, UK

    Makes you wonder if they will do something similiar with the X1900 when the 7900 is released.
     
  16. Madwelsh

    Hitman

    Joined: 19 Jan 2005

    Posts: 536

    Location: Legoland

    can someone go through this step by step? I checked the link and some folk seem to be saying you have to clock the card down to 500/500 before flashing or you may bork the card???

    What do I need to use to drop the speeds to 500/500? I have 6 mosfets on my card, it's a sapphire x1800xt, and I can run with it maxed on atitool with both sliders at max, ie: 690/800 with no artifacts.

    I'm currently using the stock cooler and get up to about 72C after a run of 3dmark2005. Is there a program I can use to up the clock speed without flashing? I have a zalman vf700 which I 'm going to plonk on the card..

    Someone tell me step by step what I should do.. TY :D

    PS: I take it the pe bios is named this: S3A5200A.103
     
  17. hannibal2381

    PermaBanned

    Joined: 15 Dec 2005

    Posts: 431

    download ati tool then you can downclock your card.
     
  18. hannibal2381

    PermaBanned

    Joined: 15 Dec 2005

    Posts: 431

    yeah thats the pe bios. make sure you save your bios 1st
     
  19. hannibal2381

    PermaBanned

    Joined: 15 Dec 2005

    Posts: 431

    you can do it by using the flash tool. if you look it will say it somewhere. i think it says copy ??
     
  20. Madwelsh

    Hitman

    Joined: 19 Jan 2005

    Posts: 536

    Location: Legoland

    do i need to uninstall the ccc?

    Cheers