1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

overclock a nvidia geforce 5200 256mb

Discussion in 'Overclocking & Cooling' started by young lad, 8 Mar 2006.

  1. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    Hey,

    Getting a new pc so was just woundering if any 1 could link me to a user guide on how to overclock am new to it all so thought i would start on my old pc ( nvidia geforce 5200 256mb ) just for soem fun and to try and get the hang of it and it has a vantec pci card fan next to it so can stay nice and cool.

    Cheers guys all help appreciated.
     
  2. Raikiri

    Capodecina

    Joined: 5 Jul 2005

    Posts: 17,775

    Location: Brighton

    Download coolbits and get clocking :)
     
  3. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    How lmao its just installed to my regestry and thats all lol?
     
  4. DanMc07

    Mobster

    Joined: 6 Oct 2005

    Posts: 4,041

    Right click desktop > properties > Settings > Advanced > Click the top right tab (your graphics card's s name) > then if installed correctly click Clock Frequency Settings

    :)
     
  5. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    Shall i just click detect optinum or *** ever then add soem / lower it ?

    Cheers lads n lasses
     
  6. Vietnow

    Wise Guy

    Joined: 15 Dec 2002

    Posts: 1,751

    set it to 1ghz and it will fly
     
  7. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    lmao i dont think the option even goes that high lol
     
  8. marc2003

    Capodecina

    Joined: 6 Feb 2004

    Posts: 20,208

    Location: England

    i think he's having a laugh at the expense of your card.... :p

    those cards are crap and no amount of overclocking is really going to make a worthwhile difference to performance. but like you say, it's good to practice on an old pc. :)
     
  9. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    lol tryed it for the fun and pc crashed straight away lol think its just 2 fast for my pc lmao
     
  10. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    I think i will try my new hand of overclocking on here starting with the cpu when new pc arrives then if all goes well move on the new pc and oc that

    Cheers
     
  11. St0rmer66

    Mobster

    Joined: 31 Oct 2004

    Posts: 4,550

    Location: Harrogate, North Yorks

    I think I managed 300 on 3dMark05 with an FX5200 :p . Was a while ago now.. can't find the thread :( .
     
  12. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    What did u put the clock n stuff up to as will just do that dotn have a clue how to read 3dmark thing me bob so jsut add *** u set it to would b great thanks:)
     
  13. marc2003

    Capodecina

    Joined: 6 Feb 2004

    Posts: 20,208

    Location: England

    that must have taken at least a week to complete.... :eek:
     
  14. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    Is 300 low for a pci-e card and high for a pci card? or the lower the better?
     
  15. smids

    Soldato

    Joined: 18 Dec 2004

    Posts: 6,660

    Location: London/Kent

    Higher the better. A good card like the 7800GTX will score about 8500 as a point of reference.

    Don't bother clocking that card. I overclocked my FX5200 Ultra - I did about a 50% overclock on the lot and performance increased by about 3% I calculated.
     
  16. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    Well i have this and its ok for cs 1.6 with 100 fps but source it hits around 20-30 fps:(
     
  17. smids

    Soldato

    Joined: 18 Dec 2004

    Posts: 6,660

    Location: London/Kent

    Yeah, I remember it ran fine for CS but source was appalling. Try 800x600 everything on low - that would run playably for me.
     
  18. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    No new pc at the weekend so no need:) thish will be retierd to parents and sis lmao so they dotn need games :)
     
  19. smids

    Soldato

    Joined: 18 Dec 2004

    Posts: 6,660

    Location: London/Kent

    My 5200 Ultra is currently sitting in my parents PC after I built me a new one (sig).
     
  20. young lad

    Hitman

    Joined: 5 Mar 2006

    Posts: 620

    Location: mansfield

    I have £1000 for new tower + monitor what sort of specs u think i could get?