1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

    Dismiss Notice

P4 630 and P4 530

Discussion in 'CPUs' started by wesley, 2 Mar 2006.

  1. wesley

    Soldato

    Joined: 29 Jul 2003

    Posts: 7,467

    hi guys

    what are the difference between those two CPUs?

    i know both are 3GHZ,prescott and socket 775.

    what else?

    cheers :)
     
  2. TechnoCorruption

    Wise Guy

    Joined: 9 May 2005

    Posts: 2,386

    630 has 2mb of level 2 cache and the 530 has 1mb, the 630 is the better chip mate.
     
  3. wesley

    Soldato

    Joined: 29 Jul 2003

    Posts: 7,467

    both got same FSB? 800mhz?

    how much % better than 530? what improvement i'll see from 630?

    cheers
     
  4. TechnoCorruption

    Wise Guy

    Joined: 9 May 2005

    Posts: 2,386

    Both have the same fsb 800, I couldnt tell you by how much the 630 is better as the 2mb of cache on the 630 is running at a higher latency than the 1mb of cache on the 530.

    Obviously there wouldnt be much point upgrading from a 530 to a 630 but if you were buying one or the other then the 630 is the one to go for, the cache is a plus factor, its also built on newer tech and overall seem to clock better.
     
  5. wesley

    Soldato

    Joined: 29 Jul 2003

    Posts: 7,467

    ok thanks for the info

    got P4 2.4 'c' GHZ 800mhz, 512mb DDR400 ram, 74GB raptor, i think it got 512kb cache. i recently editing videos and noticed its bit slow, sometime it takes about 10 mins to open 800MB divx AVI in movie maker.

    would P4 630 improve the speed or extra RAM?
     
  6. GAMEfreak

    Hitman

    Joined: 16 Nov 2005

    Posts: 759

    Location: Newry, Northern ireland

    remove the split imported files into x second long clips option from the options menu, that should save you alot of time.
     
  7. TechnoCorruption

    Wise Guy

    Joined: 9 May 2005

    Posts: 2,386

    Yes it would defantly be an improvement on your 2.4c, bear in mind though that its going to have to be a new motherboard, ram and graphics though as yours is 478 and the 530/630 is 775.

    If you are doing a lot of video work then more ram is always going to be a good thing.
    If you are only after a cheap upgrade, there are a lot of 3ghz EO Prescotts around which will fit in your board and most easily do 4ghz, you could pair that with an extra 512mb for around 150quid.
     
  8. wesley

    Soldato

    Joined: 29 Jul 2003

    Posts: 7,467

    thanks Agr3sive

    what's EO?
     
  9. TechnoCorruption

    Wise Guy

    Joined: 9 May 2005

    Posts: 2,386

    EO is the revision of the processor, older ones are C0+D0, the best overclocking socket 478 P4's were the E0 revision.