1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

SB Kratos S5 - Soundcard & 3.5mm OR USB

Discussion in 'Sound City' started by skeletonw00t, 15 Sep 2019.

  1. skeletonw00t

    Gangster

    Joined: 8 Jan 2007

    Posts: 219

    Hi,

    Currently using a Sound Blaster Z & AE Aego M's, which have finally given out after around 8 years). I'm looking at just a decent set of 2.1's & the Kratos S5 seem to get good reviews.

    I've done some research and see that a lot of speakers now have USB & their own Sound Card - sounds cool & makes sense given it's outside of the internal PC system.

    I guess my question would be; for sound quality / overall experience, would I be better:

    1. Remove my Soundcard & connect the Kratos by USB & use the Kratos software
    2. Keep the soundcard & connect the Kratos by 3.5mm and use the existing software

    Open to either option, as I'm sure a lot's changed since I last purchased these AE Aego M's.

    Thanks Guys!
     
  2. Marsman

    Capodecina

    Joined: 18 Oct 2009

    Posts: 11,173

    I wouldn't touch those Creative speakers with a bargepole. Seen too many people have trouble with them. https://forums.overclockers.co.uk/t...-hissing-static-sound.18819703/#post-32437389

    Aego M were really good 2.1 speakers. Nothing comes close sadly. Most 2.1 speakers are cheaply made over priced rubbish.

    Better to get a decent pair of stereo speakers in my opinion. Not as much bass, but you'll get far better sound than any 2.1 set for £100.
     
  3. skeletonw00t

    Gangster

    Joined: 8 Jan 2007

    Posts: 219

    cool thanks man.

    Well - I went and got new cables (proper HiFi ones) and the speakers work again & sound great! plus - no static hissing.

    Hopefully they stay working! must have been eroded cables or something?
     
  4. Marsman

    Capodecina

    Joined: 18 Oct 2009

    Posts: 11,173

    Well that is a pleasant surprise. When you said they'd given up, I thought they had really had it. :p

    Good job you decided to try new cables before spending money on something else. Goes to show; always best to really test something in all possible ways before spending money on a replacement.

    Could have been oxidisation on the cables causing the problem.

    Real shame they no longer make those Aego M speakers. You might have seen Acoustic Energy released the Aego 3 a few years ago to replace the Aego M; but they are pretty much the same speakers with a face lift and a price hike to boot.
     
  5. skeletonw00t

    Gangster

    Joined: 8 Jan 2007

    Posts: 219

    Yeah I thought they'd had it as it sounded more like the speaker dying than cable interference; but yeah always try all options I guess! had them since 2011 so hopefully get another 8 years :p

    yeah I did see the 3 model - didn't like the look of it either.