1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Competitor rules

    Please remember that any mention of competitors, hinting at competitors or offering to provide details of competitors will result in an account suspension. The full rules can be found under the 'Terms and Rules' link in the bottom right corner of your screen. Just don't mention competitors in any way, shape or form and you'll be OK.

    Dismiss Notice

Should i get another 4890 for xfire?

Discussion in 'Graphics Cards' started by BS Dave, 9 Apr 2010.

  1. BS Dave

    Mobster

    Joined: 19 Oct 2004

    Posts: 3,470

    Location: London

    I'd be buying it for Bad Company 2 which i'd be playing at 1680x1050

    Currently i get ok framerates with everything on high except shadows on medium, aa x2, af x8, and hbos off

    I plan to overclock my i750.

    I've seen a sapphire 4890 exactly like the one i have for 125 notes.

    I absoluetly love the game and expect to be playing loads of it - whenever the girlfriend is away...

    Oh and i have a enermax 625 power supply.

    I've seen people complaining about the x-fire not working on BC2 yet - is this true?

    If i can play it at everything high, hbos on, aax4 and afx16 plus get better framerates i'm gonna be interested...will i notice a difference?

    Any experiences/opinions welcome.

    Thanks
     
  2. guadizba

    Gangster

    Joined: 5 Dec 2009

    Posts: 145

    Id be worried about the PSU

    I was using a Thermaltake Toughpower 750watt psu with my 4890 CF config
    and that just barely got me through, sometimes rig wouldnt start.
    So I upgrated to a 1000watt psu
    But then the 4890s are the OCed edition, and I clocked them up further.

    but apart from that if you're not planning to use dx11 related thingies, 4890 CF is very very fast.
     
  3. BS Dave

    Mobster

    Joined: 19 Oct 2004

    Posts: 3,470

    Location: London

    This is the power supply i have atm

    http://www.enermax.co.uk/products/power-supply/modu82.html it's the 625 one...

    i'm currently running 3 hdd - 1 is a 74gb raptor, 4x80mm case fans, 1 x 120mm case fan, plus 2 pwms on the heatsink and a soundcard xtreme gamer i think...

    Anyone else running xfire 4890s...what power supplies are you running...i don't really wanna have to buy a new one - i might as well get a 5870 then...

    If i got one and the power supply wasn't enough it's wouldn't blow up right...? Don't wanna kill anything
     
    Last edited: 9 Apr 2010
  4. Marvin

    Mobster

    Joined: 27 Nov 2009

    Posts: 3,872

    Location: Maidstone, Kent

    I would have thought it would be enough. ATI's recommendations are 600W for Crossfire, obviously though, that's not the be-all and end-all. If you don't overclock them (you shouldn't need to either), 625W should be enough.

    As for the HBOS setting, I couldn't tell a difference between it on or off.
     
  5. bhavv

    PermaBanned

    Joined: 14 Nov 2009

    Posts: 13,645

    Buy a 5850 and sell your 4890?
     
  6. Marine-RX179

    Capodecina

    Joined: 6 Feb 2010

    Posts: 14,343

    I thought HD4890 should be capable in running BC2 in 1920x1080 at high setting...

    I would say try overclocking your CPU first to see if it make any difference. Also log and compare CPU usage vs GPU usage.
     
  7. BS Dave

    Mobster

    Joined: 19 Oct 2004

    Posts: 3,470

    Location: London

    ok so i can get cpu usage from task manager - gpu usage...???
     
  8. Clairvoyant

    Soldato

    Joined: 19 Oct 2002

    Posts: 6,140

    Location: Torbay, Devon, UK

    he has a fine setup. Will run BC2 no sweat. I only swapped because I wanted 1 card.
     
  9. Marine-RX179

    Capodecina

    Joined: 6 Feb 2010

    Posts: 14,343

    Download Speedfan and GPU-Z/MSI Afterburner.
     
  10. jorzeh

    Wise Guy

    Joined: 20 Jun 2009

    Posts: 1,432

    Location: Stockport

    The PSU you have scares me no way it'll run CF 4890s and the CPU overclocked

    Personally id overclock the cpu to 4Ghz it's so easy todo and you'll see a big improvement on bad comp 2 since it likes fast Cpu's.
     
  11. Garyj881

    Wise Guy

    Joined: 29 Sep 2006

    Posts: 2,110

    Location: West Yorks

  12. Marvin

    Mobster

    Joined: 27 Nov 2009

    Posts: 3,872

    Location: Maidstone, Kent

    Exactly as above - people go way over the top when speccing power supplies. For almost any set-up (Fermi aside...) even a decent quality 500W PSU would be enough.

    I've seen some SFF systems with i7 860s and 5850s on 300W PSUs that run fine.
     
  13. Minstadave

    Caporegime

    Joined: 8 Jan 2004

    Posts: 28,394

    Location: Rutland

    I use a 4890 at 1920x1080 and don't have any FPS drops, thats with HBAO off, AAx2 and AFx16.

    GPU is overclocked slightly and CPU is a Q9650 at 3.6ghz. I'm surprised you can't get the performance you're looking for at your res.
     
  14. elmuzzy66.

    Capodecina

    Joined: 24 Aug 2006

    Posts: 10,110

    Location: Gibraltar

    Can't say ive had bad performace with my 4890.
     
  15. C64

    Capodecina

    Joined: 16 Mar 2007

    Posts: 12,780

    Location: London

    Don't throw good money at old tech.
    Sell the 4890 and buy 2x 5770's will end up spending about the same amount or simply sell the 4890 and get a 5850.
     
  16. judmann

    Gangster

    Joined: 8 Oct 2006

    Posts: 497

    ive got 4890 in CF and there good,just be aware of the heat both cards produce,inside you case will become an oven,im waiting to upgrade to a single card that can out perform 4890 in CF not sure what it will be yet as the 5870 cant compete.
     
  17. Nevakonaza

    Soldato

    Joined: 7 Jan 2009

    Posts: 5,406

    Dont see the point in Crossfire 4890s when one alone can handle pretty much anything you throw at it with high details and still get great framerates....save your money for when the 4890 can no longer handle the latest games and then upgrade to something better.

    I could understand though if you benchmark etc.

    I run BC2 maxed out 1680x1050 on 1 4890 stock clocks and it runs like a dream....around 55-60 ish fps.
     
  18. BS Dave

    Mobster

    Joined: 19 Oct 2004

    Posts: 3,470

    Location: London

    thanks for all the replies fellas. I will overclock the cpu before i do anything else, and i think see what a mild overclock on the gpu will do - in CCC probably.

    Yeah performance with 4890 is good in game - i'm just enjoying playing it so much i wondered how much better it would look with all the bells and whistles on.

    Will download speedfan and afterburner as well thanks Marine.

    C64 - thanks but no thanks - kinda see the 5770 as a bit of fail for ati - don't understand why they nerfed the memory bandwidth - just my opinion.

    I've had house costs come in anyhow so will almost certainly wait until later in the year/ next year now anyhow...
     
    Last edited: 13 Apr 2010
  19. rolypolyman

    Mobster

    Joined: 22 Nov 2007

    Posts: 3,740

    Location: Ayr, Scotland

    'kinda see the 5770 as a bit of fail for ati '

    Very annoying comment! Let me see now, 2 X 5770CF @ £234 matches 5870 @ £300.

    Yeah, massive fail there mate. Widely accepted as best bang for buck card.:confused:
     
  20. Laney88

    Hitman

    Joined: 31 Aug 2009

    Posts: 832

    Location: Manchester

    Shouldnt have any PSU worries atall then either.