1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Strange Lock-up

Discussion in 'Windows & Other Software' started by Syph, 26 Jan 2006.

  1. Syph

    Soldato

    Joined: 22 Jan 2004

    Posts: 5,524

    Location: Nottingham

    I've encountered a strange problem with my XP install; on loading the desktop, it can take an age to open a program once the desktop and all background programs (AV etc) have loaded.

    For example, I leave it to finish loading up AV/firewall etc then go to open IE6 or Outlook and nothing happens. If I ctrl+alt+del nothing happens, or if I try to restart. Basically, Windows freezes, but the mouse cursor moves freely - as does the start menu. A minute later, everything jumps to life and the PC works fine and very smoothly (I've just added another 512mb to help this problem).

    Any ideas? Could it be the amount of USB devices I have on? Dodgy HDD? I can live with the problem, but the PC works so well excusing this minor issue.

    Specs:

    Athlon 2500@3200
    1GB dual channel DDR400
    R9800Pro 128mb
    80GB WD IDE (on SATA) HDD
    NF7-S Mobo
     
  2. SiriusB

    Capodecina

    Joined: 16 Dec 2005

    Posts: 14,448

    Location: Manchester

    It sounds like it is doing something when it boots and is busy at it for a while. Not sure what it could be seeing as it is a clean install... Check your system for viruses and spyware - may have got onto system while you were downloading updates etc

    You might want to try in safe mode and see if the same thing happens. First thing I would try is removing all the USB devices and see if this makes any difference

    Let us know how it goes

    SiriusB