1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Worth buying a Mac Pro from work or get a 27" iMac?

Discussion in 'Apple Hardware' started by Irish_Tom, 4 Mar 2010.

  1. Irish_Tom

    Capodecina

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 13,329

    Lo all,

    Bit of an odd question here: My machine at work is a Mac Pro 1,1 with 2 x 2.66 Dual core Xeons, 3GB of 667MHz DDR2 (512x6 sticks) 250GB HDD and ATI Radeon X1900 XT. It originally came with Tiger but we've since installed SL on it and it's running fine.

    We've just bought our web developer a 21" iMac and were musing about possibly upgrading the Mac Pros in the studio to the latest 27" iMacs.

    I suggested that if we did it in the near future, I'd be tempted to buy the Mac Pro I'm currently using from the company.

    A quick look on Mac2Sell suggests it's worth about £700. I'd want to stuff it full of RAM and probably replace the X1900. I'd also want to stick a RAID card in there and fill it full of HDDs so the total cost would probably be about the same as a new 27" iMac anyway. The only advantage the Mac Pro would have would be the additional storage space.

    I'm not sure what we'd do with the Mac Pros if no one in the office wanted them. I think it would have to be a fair bit less than £700 to make it worth while.
    What would you do in this situation? Is it worth getting a 3 year old MP over a brand new iMac?

    Panzer
     
  2. Adrianr

    Soldato

    Joined: 3 Feb 2008

    Posts: 5,460

    For £700? Not by a freakin long shot! 27" iMac anyday!

    Sometimes I genuinely wonder where Mac2Sell get their pricing information from. Or why the second hand Mac market suffers such silly high prices for antiquated hardware.
     
  3. FreeStream

    Capodecina

    Joined: 10 Apr 2004

    Posts: 13,381

    If you can source some cheap quads for the 1,1 (which I think you can do from looking around the net) then it will smash the 27" iMac into next week.

    http://www.anandtech.com/Mac/showdoc.aspx?i=2832&p=6

    I *think* thats the MP1,1.

    However upgrading it to quads, 8Gb ram, set of decent HDs etc might cost what the iMac costs so you need to do your research.

    But for me, a 2x2.66Ghz Octo, 8Gb, SSD > iMac 27" i7
     
  4. geekyEd

    Mobster

    Joined: 6 Apr 2008

    Posts: 3,296

    Location: Reading

    depends how much use he has for 8 cores surely
     
  5. eatcustard

    Mobster

    Joined: 20 Feb 2010

    Posts: 4,504

    Location: Darkest Worcestershire

    Mac pros can be upgraded

    imacs cant (excluding ram)
     
  6. Irish_Tom

    Capodecina

    Joined: 18 Oct 2002

    Posts: 13,329

    Cheers for the input guys.

    Something I've been musing over:

    I had intended to get a Drobo Pro but if I got this MP I could RAID it up good and proper. Essentially saving even more money (Drobo Pro + iMac 27" Vs. this MP + upgrades).

    However, I'm not sure how versatile a MP RAID Array would be compared to the Drobo. I quite liked the idea of just being able to shove in any-old HDD - is there any way to achieve this functionality with a normal computer?

    I think the MP would been faster at accessing the data over a network than a Drobo Pro and it would mean I wouldn't need two devices to do the same thing.